NACIONALNE INOVACIJE

Nacionalni predlogi za najboljše inovacije bodo znani 15.5.2024. spodaj izpostavljamo zlate nagrajence inovacij 2023 in inovacije, ki so prejele priznanje za inovacijski izziv. Letošnji prejemniki nacionalnih priznanj bodo znani 10.9.2024 na Dnevu inovativnosti na Brdu pri Kranju.

Sugamadeks raztopina za injiciranje

Lek farmacevtska družba d.d.

Učinkovina sugamadeks se v obliki raztopine za injiciranje uporablja za prekinitev blokade živčno-mišičnega prenosa po anestezijah. Je kompleksna učinkovina, ki se pridobiva z izjemno zahtevno sintezo in predstavlja izziv za razvoj varnega, učinkovitega in kakovostnega farmacevtskega izdelka. Z inovativnimi razvojnimi pristopi smo Lekovi strokovnjaki med prvimi razvili generično zdravilo, ki se že danes proizvaja v našem Sandozovem sterilnem obratu v Ljubljani.

iQwood – najtanjša, nosilna, lesena masivna stena brez lepil na svetu

iQwood, proizvodnja lesenih elementov, d. o. o.

Podjetje iQwood d.o.o. je razvila vitko a hkrati visoko nosilno masivno leseno steno izdelano brez uporabe lepil in drugih kemikalij. S pomočjo te inovacije omogočamo, da bodo najbolj zdrave masivne lesene stene postale dosegljive širšemu trgu. Hkrati nov produkt omogoča širitev uporabe iz segmenta enodružinske gradnje tudi na večje javne objekte.

Nova generacija proizvodnega procesa bioloških zdravil (iFB)

Novartis d.o.o.

Biološka zdravila predstavljajo možnost za zdravljenje težje ozdravljivih bolezni, a so zaradi zahtevnega ter dolgotrajnega razvoja in proizvodnje draga. Procesna inovacija iFB omogoča nižje stroške proizvodnje s primerljivo količino surovin, izboljša produktivnost proizvodnega procesa ter pozitivno vpliva na okolje. Implementirana prebojna tehnologija spodbuja Novartisovo konkurenčnost in omogoča boljšo dostopnost bioloških zdravil širši populaciji bolnikov.

QC Alloy

Iskra ISD d.o.o.

Razvita in patentirana aluminijeva zlitina z visoko specifično trdnostjo, ki jo procesiramo s pomočjo visoko-tlačnega litja. Zlitina med procesom strjevanja tvori kvazikristalno fazo (iQC), ki utrjujejo aluminijevo osnovo in dosega primerljive mehanske lastnosti z mehkejšimi jekli. Uporaba te zlitine bo v logistiki omogočala znižanje teže sestavnih delov in s tem tudi prispevala k zmanjšanju CO2 izpustov, tako v fazi proizvodnje kot tudi v fazi uporabe izdelka.

Krožna forma viva

EKSTERA d.o.o.

Inovacija Krožna forma viva je sklop skupnih socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov. Izdelki bodo s svojim konceptom in izgledom predstavljali koncept trajnostnega gospodarstva s socialnim vključevanjem ranljivih skupin. V projektu sodelujejo Koroška podjetja, CUDV, Rotary klub, IHPS in koroške občine.

Razvoj specialnih jekel in superzlitin za ITER projekt

SIJ Metal Ravne d.o.o.

Ob vse večji težnji po zeleni energiji in prehodu na brezogljično družbo nosijo t. i. zelena jekla velik pomen. V okviru ITER projekta govorimo o fuzijski energiji, ki predstavlja do sedaj še ne izkoriščen vir zelene električne energije. V okviru tega projekta smo razvili dve jekli in eno superzlitino nadstandardno velikih dimenzij, pri čemer smo jim izboljšali mehanske in korozijske lastnosti ter posledično podaljšali življenjsko dobo in trajnost končnih produktov.

Neurobeans
Kognitivne rešitve, Gregor Bohnec s.p.
Tehnološka inovacija Neurobeans na edinstven in znanstveno podkrepljen način rešuje učne težave otrok in izboljšuje učinkovitost odraslih. Neurobeans je inovativna aplikacija in kognitivno orodje, ki skozi igri podobnim vajam krepi možgane in merljivo izboljša sposobnosti pozornosti, delovnega spomina, samokontrole, samozaupanja in učinkovitega delovanja v stresnih okoliščinah. Namenjena je uporabi kot didaktični pripomoček v šolah ali kot terapevtsko orodje.

Varno v nov dan s sodobnimi zdravili za sladkorno bolezen tipa 2

Krka, d.d., Novo mesto

Krkini novi zdravili s sitagliptinom bistveno izboljšujeta dostopnost najsodobnejših zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Njuna prednost je patentno neodvisna oblika učinkovine, formulacija in izboljšana embalaža, ki skupaj zagotavljajo superiorno stabilnost izdelka. Trajnostno naravnani tehnološki postopki omogočajo neprekinjeno razpoložljivost obeh izdelkov na trgu, stroškovno učinkovitost in minimalen vpliv na okolje.

Trdno, trdnejše, SIMAXX 1100

SIJ Acroni d.o.o.

Razvili smo visoko-trdnostno jeklo SIMAXX 1100, ki omogoča občuten prihranek pri masi komponent, ki se iz tega jekla izdelujejo. Tipični proizvodi, izdelani iz našega novega člana družine SIMAXX, so avtodvigala, žerjavi in stolpi vetrnih turbin. Z znižanjem mase SIMAXX 1100 omogoča znižanje izpustov toplogrednih plinov pri avtodvigalih, kot tudi konstrukcijo večjih in zmogljivejših vetrnih elektrarn ter s tem prispeva k trajnostnemu razvoju družbe.

Palični mešalnik ErgoMaster z revolucionarno ergonomijo in upravljanjem hitrosti

BSH Hišni aparati Nazarje d.o.o.

Nov izjemno učinkovit palični mešalnik z revolucionarno ergonomijo in načinom upravljanja, ki je patentirana z dvema mednarodnima patentnima rešitvama tako za samo obliko in design kot tudi za varnostni mehanizem, ki poskrbi za učinkovito delovanje tipke za hitrost in varnostne tipke ter omogoča uporabniku enostaven vklop z eno potezo. Podobne rešitve poznajo mojstri v delavnicah, sedaj pa je ta prebojna novost v svetovnem merilu na voljo tudi uporabnikom v kuhinji.

Nova slovenska biometrična osebna izkaznica

CETIS d.d.,
Ministrstvo za notranje zadeve,
Ministrstvo za digitalno preobrazbo

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje.

Električni priključek sistema izpušnih plinov

Hidria d.o.o.

Električni priključek sistema izpušnih plinov za delovanje pri zahtevnih karakteristikah omogoča prenos velike količine električne energije, da lahko v zelo kratkem času segreje mrežo katalizatorja, kar pri hladnem zagonu motorja drastično zmanjša škodljive emisije. Zagotavljati mora visoko stopnjo izolativnosti pri tokovih do 150A@48V DC, preprečevati mora puščanje izpušnih plinov skozi priključek in zagotavljati mehansko robustnost v območju temperatur od -40° do +1.000°C.  Izdelek je uporaben za bencinske, diesel in hibridne motorje ter presega zahteve trenutno najnaprednejšega Euro7 standard-a, ki začne veljati sredi leta 2025. Hidria je za izdelek uspešno pridobila EU patent, v teku pa je tudi pridobivanje mednarodnega patenta.

© GZS 2024. Vse pravice pridržane.